Päiväretki Linnansaaren kansallispuistossa 6.7.2017



Kuinka pitkään: Päiväseltään
Parhaat palat: järvimaisemat, historia, mukavat ihmiset
Linnansaaren kansallispuisto on Etelä-Savossa sijaitseva Saimaan saariston helmi. Erityisesti melojille soveltuva kansallispuisto on saimaannorpan tärkeintä esiintymisaluetta, samoin alueella saattaa nähdä liitelevän myös kalasääsken. Ilman omaa venettäkin voi puistoon tutustua: Oravista lähtee päivittäin (kesällä) vuoroveneitä Linnansaaren pääsaareen, missä kulkee merkittyjä reittejä. Sammakkoniemessä voi yöpyä tunnelmallisissa vanhoissa hirsiaitoissa tai teltassa.

REITTIKARTTA

Kartta: Metsähallitus
Reitti: Sammakkoniemi-Linnansaaren torppa-Perpulanluhta-Linnavuori-Sammakkoniemi.
Matka: 7,5 km
Sää: Kylmä ja epävakainen.
Rantauduin yhtenä kesän kylmimmistä päivistä Sammakkoniemen laituriin hieman puolenpäivän jälkeen. Olin ottanut vuoroveneen Oravista, minne puolestaan pääsin minibussikuljetuksella Savonlinnasta. Hain viimeiset retkieväät kioskista ja lähdin tutkimaan saaren saloja. Ensiksi suuntasin kohti Linnansaaren historiallista torppaa. Torppa asutettiin jo 1850-luvulla ja viimeiset asukkaat poistuivat noin sata vuotta myöhemmin, 1950-luvulla (Linnansaaren torpasta lisää: http://www.luontoon.fi/linnansaarentorppa). Torpalle johtavan polun varrella lampaat pitivät huolta kulttuurimaisemasta.
Polku Linnansaaren torpalle.
Lampaita !

Torpan päärakennus.
Jatkoin matkaani rehevien metsien läpi Perpulanluhdalle, missä söin eväitä. Kauaa ei kuitenkaan kylmässä huvittanut istuskella, joten suuntasin Linnavuoren näköalapaikalle. Ylös kallioille kavutaan portaita pitkin. Vaikkakin sää oli sumuinen, olivat maisemat todella näkemisen arvoiset.

Portaat ylös Linnavuorelle.
Suuri Saimaa.
Loppumatka kulki vaihtelevassa maastossa metsissä ja kallioilla. Rauhassa ja ilman hälinää oli mukava kulkea. Päästyäni takaisin Sammakkoniemeen istahdin tulipaikan nuotion ääreen ja ryhdyin sattumalta juttusille saksalaisen pariskunnan kanssa. Heidän viisi päivää kestänyt melontareissunsa Linnansaaren ja Koloveden alueella jatkuisi vielä kaksi päivää. Norppaa ei kuulemma vielä ollut näkynyt 😊
Lähellä Sammakkoniemeä oli myös suuria siirtolohkareita.


Sammakkoniemen pihapiiri Metsähallituksen opastaulussa.
Mukavan, vaikkakin varsin viileän, retkipäivän sato oli annos lampaita, historiaa, hienoja järvimaisemia sekä mukavia ihmisiä. Seuraavalla kerralla voisi lähteä melomaan…

Lisätietoa Linnansaaresta: http://www.luontoon.fi/linnansaari

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raikuun salpa-aseman luontopolku, Kerimäki 22.5.2018

Vaellus Lemmenjoen kansallispuistossa 29.7.-2.8.2017

Retkellä Patvinsuon kansallispuistossa 31.5.-1.6.2018