Päiväretki Siikanevalla 16.10.2017



Suo siellä, vetelä täällä...

Kuinka pitkään: Päiväseltään
Parhaat palat: näköalat, hyvät eväät, seura

Siikaneva on Ruovedellä sijaitseva soidensuojelualue. Tämä laaja suoerämaa on Pirkanmaan laajin yhtenäinen suoalue ja merkittävä niin maa- kuin valtakunnallisestikin. Päiväretkikohteeksi Siikaneva on erinomainen. Pitkospuita pitkin pääset ylittämään märimmät allikot ja välillä puolestaan sukellat vanhan metsän syvyyksiin. Matkan aikana voit levähtää laavulla tai nuotiopaikalla sekä ihmetellä läheisen Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman mittalaitteistoja (kuitenkin sopivan matkan päästä).

 REITTIKARTTA

 

Kartta: Metsähallitus

Reitti: Siikanevan pohjoinen parkkipaikka – Jaarikanmaa – Siikanevan laavu – Pikkulatosaari – parkkipaikka.
Matka: 8,1 km
Sää: Viileä ja syksyisen tihkusateinen.


… sanoo vanha suomalainen sananlasku. Onneksi me emme olleet niin veteliä, ettemme olisi käyneet vesittämässä muistoja Pirkanmaalla, Siikanevan laajassa suoerämaassa. Näin suuri suoalue eteläisessä Suomessa hämmästyttää kulkijaa. Kulkeminenkin on tehty varsin helpoksi; pitkospuut ovat pääosin hyvässä kunnossa ja reitit selkeästi merkitty. Maasto ja korkeuserot tekevät silti kulkemisesta heikkojalkaisille vaikeaa osassa reittiä. Lähdimme liikkeelle Siikanevan pohjoiselta parkkipaikalta (karttalinkki) noin puolen päivän aikaan ja suuntasimme valmistamaan lounasta Jaarikanmaan laavulle.


Heti parkkipaikan laidasta avautuu mahtava näkymä.
Pitkospuut johdattavat kulkijan Siikanevan halki.


Välillä suo muuttuu märemmäksi.


Upea näkymä Jaarikanmaan laavulta. Laavu on Metsähallituksen huoltama perinteinen avolaavu. Tulipaikka, polttopuut ja kuivakäymäläkin löytyvät vierestä. Lintujen muuttoaikaan laavu on hyvä paikka mm. kurkien ja joutsenten tarkkailuun.


Suosta se pienikin ponnistaa.


Olemme laskeutuneet mäen alas laavulta ja suuntaamme kohti Lehtisaarta.
Siikaneva on siitä mahtava paikka, että muita kulkijoita on suhteellisen vähän ja maasto on monipuolista. Laajojen rahkasammalten peittämien suoaavojen väleissä sukelletaan vanhoihin kuusivaltaisiin saariin. Myös metsäpalojen jälkiä ja suuria, kaatuneita puita pääsee ihmettelemään reitin varrella Vanhanladonsaaressa sekä Isossa Heinäsaaressa.


Vihreä hetki.
Oman lisänsä Siikanevaan antaa sen merkitys suomalaiselle suotutkimukselle. Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäaseman mittausasema, missä tutkitaan mm. suon kasvihuonekaasutasetta, sijaitsee suon koillislaidalla. Suosittelen antamaan tutkijoille työrauhan ja ihailemaan laitteistoja etäältä. Ajomatkalla Siikanevalle voi myös piipahtaa vanhassa Kallenaution kestikievarissa (kesäisin) sekä tutustua läheisen Siikakankaan ilmailutoiminnan muistomerkkiin. Tie Siikanevalle johtaa edelleen Puolustusvoimien alueen vierestä.


Yliopiston mittalaitteita etäältä kuvattuna.
Siikaneva tarjosi mukavan annoksen rauhaa, monipuolisia maisemia ja aikaa ystävien kanssa. Kerta kaikkiaan yksi parhaista päiväretkikohteista Etelä-Suomessa.


Lisätietoa Siikanevasta: http://www.luontoon.fi/siikaneva

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raikuun salpa-aseman luontopolku, Kerimäki 22.5.2018

Vaellus Lemmenjoen kansallispuistossa 29.7.-2.8.2017

Retkellä Patvinsuon kansallispuistossa 31.5.-1.6.2018