Päiväretki Jääkausipolulla Uukuniemessä 17.5.2018


Kuinka pitkään: Päiväseltään
Parhaat palat: luonnonrauha, supat, järvimaisemat


Jääkausipolku sijaitsee Uukuniemellä, lähellä itärajaa. Reitti on melko hyvin merkitty ja kartta on saatavilla netistä (Jääkausipolku kartta). Polku on korkeuseroiltaan paikoin haastavia, vaikka pääasiassa onkin helppokulkuinen. Polun varrella sijaitsee myös Paakalammen laavu. Reitin tietotaulut tutustuttavat jääkautemme merkkeihin maastossa ja löytyy reitin varrelta myös vaikuttavia suppia. Kulkija voi valita joko pitkän (13,6 km) tai lyhyen (10,8 km) ympyräreitin tai pelkästään Paakalammen kierroksen. Ympyräreitti kulkee osittain asfalttitien reunaa, mutta matkalla näkee myös Uukuniemen kirkon sekä maalaiselämää. Reitiltä voi lisäksi poiketa tutustumaan Papinniemen historialliseen autiokylään.
Reitti: Nuorisoseurantalon parkkipaikka-Paakalammen laavu-Huttumalja-Vanha Pappila-Uukuniemen kirkko- Nuorisoseurantalon parkkipaikka.
Matka: 11 km
Sää: Lämmin ja aurinkoinen.
Lähdin vapaapäivän kunniaksi tutustumaan Jääkausipolkuun, joka sijaitsee Uukuniemen kylässä, hyvin lähellä Venäjän rajaa. Jätin autoni Nuoriseurantalon parkkipaikalle ja otin suunnan kohti Paakalammen laavua, missä oli tarkoitus tehdä tulet ja laittaa evästä. Paakalammen pohjoispuolella reitti kulkee harjuja pitkin ja välillä aukeni mahtavia näkymiä niin järville kuin harjun reunaa alas. Laavulla paistoin makkaraa sekä grillijuustoa ja nautin metsän ja järven rauhasta.
Mars matkaan!


Jääkausipolun reitti parkkipaikan infotaulussa (Huom. reitti on hieman muuttunut, ks. uudempi kartta!)

Reitti kulkee pääosin vanhoja metsäautoteitä pitkin.

Retkipoluilla vastaan tulee valintoja...

... ja minä päätin valita lyhyemmän reitin laavulle.

Tietotaulut kertovat jääkauden merkeistä. Aina oppii jotain uutta!

Harjumaisemaa.

Reitin merkinnät olivat pääosin selkeät ja hyvässä kunnossa.

Paakalammen laavu.

Jatkoin matkaani ja päätin poiketa katsomassa Huttumaljaa. Huttumalja on jo Suomenkin mittakaavassa suuri suppa: sen halkaisija on noin 60 metriä ja syvyys 25 metriä. Ihailtuani jääkauden luomusta tarpeekseni, jatkoin reitillä eteenpäin. Maasto muuttui jonkin verran tasaisemmaksi ja ehkä hieman tylsemmäksi, vaikka erilaisia metsäkaistaleita riittikin. Eläinkunnan jäljet ja edustajat rikastuttivat myös loppumatkaani. Lopuksi sai vielä tilaisuuden ihastella Uukuniemen vanhaa, 1700-luvun lopulta peräisin olevaa puukirkkoa.

Huttumalja koko komeudessaan.

Majavan jälkiä reitin varrella.

Toukohärkien heimoa.

Härkälintu.

Suomalaista sielunmaisemaa.

Uukuniemen kirkko.

En tavannut yhtään vastaantulijaa koko päivänä. Näin ei useinkaan ole, mutta eipä se minua haitannut. Kaiken kaikkiin onnistunut ja mukava päiväretki, jonka jälkeen uni maistui!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raikuun salpa-aseman luontopolku, Kerimäki 22.5.2018

Vaellus Lemmenjoen kansallispuistossa 29.7.-2.8.2017

Retkellä Patvinsuon kansallispuistossa 31.5.-1.6.2018